Home Sestrinstvo Obrazovanje i edukacija Izveštaji III KONGRES MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA HRVATSKE ZA NEUROLOGIJU - OPATIJA 2009.
III KONGRES MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA HRVATSKE ZA NEUROLOGIJU - OPATIJA 2009.

Udruženje medicinskih sestara i tehničara Hrvatske za neurologiju organizovalo je III kongres sestara u neuronaukama koji se održao u Opatiji u periodu od 22. do 25. aprila 2009. godine.

Cilj kongresa bio je usklađivanje teoriskih znanja i prakse, podsticanje  istraživačkog rada u sestrinstvu i povezivanje različitih specijalnosti sestrinskog istraživanja.
Učešće u radu kongresa osim koleginica iz Hrvatske, uzele su i sestre iz regiona tj. Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, kao i  predsednica Svetskog udruženja sestara u neuronaukama ( World federation of neuroscience nurses), gospođa Virginia Prendergast,  predsednica Udruženja sestara u neuronaukama Austrije (Austrian association of neuroscienie), gospođa Nilsa Fischer i predesednik Evropskog udruženja sestara u neuronaukama i NeuroBlend programu, gospodin Paul Van Keeken.

 

Sadržina plenarne tematike kongresa bila je posvećena :

  1. Glavoboljama
  2. Kognitivnim poremećajima
  3. Vertigu
  4. Istraživanjima u sestrinstvu
  5. Slobodna tema

Pored usmenih prezentacija održane su i dve vrlo uspešne radionice  na    temu:

  1. Sestrinska istraživanja
  2. Edukacija porodice za novonastalo stanje

Organizovane su i poster prezentacije i dodeljene su  nagrade za najbolje postere.

Sestre sa Instituta za neurologiju, koleginice Nada Rapajić i Ljiljana  Antić učestvovale su radu Kongresa sa istraživačkim radom na temu:
Prevencija i procena rizika za nastanak dekubitusa primenom Braden Skale-naša iskustva, Rapajić N., Matijevic M., Jugovic D., Pejovic V., Radakovic S.

Evropsko udruženje sestara u neuronaukama i Neuro Blend program održalo je zasedanje u hotelu Milenijum  u Opatiji, gde je Udruženje neuroloških sestara Srbije postalo članica ovog udruženja, što predstavlja  značajan napredak u unapređenju   sestrinske nege neuroloških bolesnika.

 

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.