Home Aktuelnosti Arhiva Profesor PHILIPPE KAHANE na Klinici za Neurologiju
Profesor PHILIPPE KAHANE na Klinici za Neurologiju

Predavanje: "Stereoelectroencephalogram (SEEG) recordings in epilepsy surgery: from theory to practice"

.

Poštovane kolege, 
Profesor Philippe Kahane, Direktor Klinike za neurologiju i epilepsije Univerziteta u Grenoblu, Francuska bio je gost Klinike za neurologiju KCS u Beogradu od 15. do 17.10.2011. godine. Profesor Kahane je u neurološkim i epileptološkim krugovima poznat kao intelektualac sa perfektnom sposobnošću da uoči seriju detalja i da ih poveže i integriše u celinu. On je istraživac i lekar koji epilepsiju posmatra kao bolest osobe a ne kao skup događaja oko epileptičkog napada, a njeno lečenje kao pomoć obolelom, a ne samo kao mogućnost da se suzbiju napadi. Profesor Kahane reprezentuje najbolja savremena dostignuća čuvene francuske epileptološke škole koje su sredinom 20. veka inagurisali Jean Bancaud i Jean Talairach, koja kliničku prezentaciju epilepsije objašnjava regrutovanjem različitih neuronskih mreža u pojedinim vrstama napada i epilepsija, a ne njenom jednostavnom lokalizacijom u jednom ili više anatomski definisanih režnjeva mozga. Profesor Kahan je otišao i korak dalje sa praksom implantacija stereotaksicnih elektroda u različite delove mozga, kojom je pokazao raznoliku i varijabilnu konektivnost pojedinih moždanih struktura, zavisnu od stanja, namene ili prisustva bolesti, koja je odgovorna za raznolik, a ipak bar delom predvidiv put propagacije epileptičkih napada. Ovaj teorijski koncept je na najbolji način transponovan i u praksu operativnog lecenja bolesnika sa farmakorezistentnim epilepsijama sa postizanjem odličnog uspeha i kod onih bolesnika koji su se ranijih godina smatrali hirurški nelečivim. 
Profesor Kahane je u nedelju 16.10.2011. velikodušno proveo dan sa nama u analizi naših komplikovanih bolesnika koji su prošli postupak prehirurške evaluacije.
Profesor Philippe Kahane je u ponedeljak 17.10.2011. u 10h u slušaonici Klinike za neurologiju KCS u Beogradu (Ulica Dr Subotića 6) održao predavanje pod nazivom "Stereoelectroencephalogram (SEEG) recordings in epilepsy surgery: from theory to practice."

S poštovanjem, 
Dr Aleksandar Ristić, Prof dr Dragoslav Sokić

Zahvaljujemo se kompaniji PharmaSwiss na pomoci prilikom realizaciji ove posete.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.