Home Aktuelnosti Arhiva Sačuvajte živote - operite svoje ruke
Sačuvajte živote - operite svoje ruke

SVETSKI DAN HIGIJENE U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, a u okviru kampanje „Sačuvajte živote – operite svoje

ruke”, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama se obeležava 5. maja. Pomenuta inicijativa se sprovodi u 146 zemalja sveta. I naša zemlja je postala član Alijanse za bezbednost pacijenata SZO, a kampanja higijene ruku u zdravstvenim ustanovama prerasla je u Nacionalni program Ministarstva zdravlja i Republičke stručne komisije za nadzor nad bolničkim infekcijama pod nazivom „Spašavajmo živote operimo ruke”.

 

Glavni cilj Svetskog dana čistih ruku je razvoj kulture pranja ruku stanovništva, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

U međunarodnoj mreži zdravstvenih ustanova koje podržavaju i aktivno učestvuju u obeležavanju ove značajne manifestacije su i 33 ustanove iz Srbije, koje promovišu značaj higijene ruku kao osnovne preventivne higijenske mere.

Klinika za neurologiju KCS, je deo ove inicijative vec godinu dana, i aktivno ucestvuje u sprovodjenju usvojenih predloga i mera SZO za 2012. 5. maj ćemo obeležiti kroz povećanje svesti zdravstvenog osoblja o značaju i o koristima od pranja ruku.

Uprkos tome što je pranje ruku sapunom jedna krajnje jednostavna a spasonosna mera - veliki je izazov promovisati jednu abstraktno dobru ideju i pretvoriti je u svakodnevno automatsko praktično ponašanje osobe koje se primenjuje uvek kada je to potrebno - kod kuće, u školi, u kritičnim momentima (posle upotrebe toaleta, pre i posle negovanja bebe, pre pripremanja hrane…) kao i u nekoj drugoj situaciji i okruženju, ali to je ono što se mora raditi u lokalnoj zajednici u celom svetu.

Jednostavna higijenska mera pranja ruku sapunom - uvek i neizostavno - kada je to potrebno smanjuje rizik (za 42 - 47%) od nastanka bolesti praćenih prolivom. Beleži se, međutim, da širom sveta, svake godine 1,8 miliona ljudi umire od dijareje (proliv) uključujući i koleru. U ukupnoj smrtnosti od dijareje 90% slučajeva su deca u starosnoj grupi do 5 godina. Treba dodati: od svih smrtnih slučajeva uzrokovanih dijarejom smatra se da je 88% nastalo zbog neispravne vode, zbog ne odgovarajućih sanitarno-zdravstvenih mera i zbog ne odgovarajuće higijene (lične i opšte). Šireg značaja su podaci UNICEF-a, prema kojima 280 miliona dece Sveta - starosne grupe do 5 godina - živi u domaćinstvima koja nisu obuhvaćena sanitarno-zdravstvenim merama. Veoma je značajan ali i alarmantan podatak da svake godine 3,5 miliona dece u svetu ne dožive svoj prvi rođendan zbog proliva i upale pluća (dijareje i pneumonije).

Na osnovu iznetih, samo najvažnijih podataka, lako se može zaključiti zbog čega će širenje navike pranja ruku sapunom značajno doprineti dostizanju proglašenog Milenijumskog cilja: Smanjenje umiranja dece u starosnoj grupi do 5 godina za dve trćine i to do 2015. godine. Ekonomske dobiti od postizanja ovog cilja vezanog za sanitarno-zdravstvene mere mogu se lako izračunati - jedan dolar ulaganja donosi deset dolara dobiti.

Dakle bez ikakve dileme: pranje ruku spašava živote!

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.