Home Nauka Izveštaji sa simpozijuma Izveštaj sa simpozijuma “Jedan radni vek na Klinici za neurologiju KCS - posvećeno prof. dr Nadeždi Čovicković Šternić”
Izveštaj sa simpozijuma “Jedan radni vek na Klinici za neurologiju KCS - posvećeno prof. dr Nadeždi Čovicković Šternić”

Ove godine u penziju je otišla prof. dr Nadežda Čovičković Šternić, načelnik Odeljenja za cerebrovaskularne bolesti i rezistentne glavobolje. Profesorka Šternić je tokom svoje dugogodišnje karijere doprinela razvoju i unapređenju različitih oblasti neurologije u Srbiji. S početka bila je orijentisana na oblast nevoljnih pokreta i neurodegenerativnih bolesti, da bi kasnije značajan pečat ostavila na polju cerebrovaskularnih bolesti i glavobolja.

Njena stručna zaostavština zaista je impozantna, ali pored toga profesorku Šternić krasi i umeće povezivanja i okupljanja kolega i bezrezervno pružanje podrške profesionalnom razvoju mladih lekara.

Zbog svega toga ne čudi da su njene kolege, saradnici i učenici želeli da na poseban način obeleže njen odlazak u penziju. U svečanoj i radnoj atmosferi 20. novembra 2015. godine održan je simpozijum u njenu čast pod nazivom “Jedan radni vek na Klinici za neurologiju”. Sastanak je osmislila i organizovala prof. dr Ljiljana Beslać Bumbaširević. Kroz niz predavanja najbliži saradnici i prijatelji profesorke Šternić podsetili su auditorijum na njena najvažnija stručna dostignuća.

Govoreći o njenom znanju i energiji, stečenom ugledu i poštovanju, simpozijum je otvorio direktor Klinike za neurologiju prof. dr Dragoslav Sokić. Potom je akademik Vladimir S. Kostić sećanjem na početak njene karijere, kada su zajedničkim snagama pokušavali da proniknu u nepoznanice neurodegenerativnih bolesti, za trenutak vratio duh jednog po mnogo čemu drugačijeg vremena. U sličnom stilu nastavila je i prof. dr Ljiljana Bumbaširević, ali je ujedno i istakla koliko se od tog vremena do danas izmenio pristup shvatanja i lečenja moždanog udara. Profesorka Bumbaširević apostrofirala je i veliki uticaj profesorke Šternić da se i u Srbiji moždani udar shvati kao bolest koja se leči po prvom stepenu hitnosti. O profesorkinom neprekidnom upozoravanju stručne javnosti na ozbiljnost posledica bolesti malih krvnih sudova mozga, govorila je ass. dr Aleksandra Pavlović, dok je doc. dr Jasna Zidverc Trajković ukazala na njen doprinos u širenju novih saznanja o lečenju najprevalentnijeg neurološkog oboljenja, glavobolja. Prof. dr Zagorka Jovanović i ass. dr Milija Mijajlović u svojim izlaganjima osvrnuli su se na ubrzan i impresivan razvoj neurovaskularne ultrazvučne dijagnostike, čiji su temelji na Klinici za neurologiju postavljeni velikim trudom i zalaganjem profesorke Šternić.

Stručna potka sastanka bila je protkana i nitima evociranih uspomena na mnoge zajedničke trenutke koje su sami izlagači delili sa profesorkom Šternić, a vođenje konferanse pripalo je najmlađim njenim saradnicima dr Tamari Švabić Međedović i dr Nikoli Veselinoviću.

Simpozijum je završen rečima zahvalnosti profesorke Nadežde Šternić, ali je ona i ovaj trenutak, upriličen samo u njenu čast iskoristila da pohvali i ohrabri za dalja napredovanja svoje saradnike i učenike.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.