Home Nauka Izveštaji sa simpozijuma Škola Društva mladih neurologa Srbije: Urgentne neurološke bolesti – dijagnostički postupak i lečenje
Škola Društva mladih neurologa Srbije: Urgentne neurološke bolesti – dijagnostički postupak i lečenje

Vreme: 05-06.10.2017

Mesto: Palić, Srbija

Veliko nam je zadovoljstvo da izvestimo da je u izuzetnom prostoru Velike terase na Paliću uspešno održana šesta škola Društva mladih neurologa Srbije, a prva škola urgentne neurologije. Škola je ovog puta okupila 190 polaznika (od kojih je čak četvrtina lekara specijalista neurologije) iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije koji su imali prilike da za čuju savremene stavove za zbrinjavanje urgentnih neuroloških bolesnika. Ponosni smo na činjenicu da su među predavačima bili i najeminentniji regionalni stručnjaci za ovu oblast medicine predvođeni prof. dr Ljiljanom Beslać Bumbaširević, prof. dr Dejanom Jovanović i predsednikom Društva neurologa Srbije prof. dr Rankom Raičevićem.

Obuhvaćeni su modaliteti dijagnostike i lečenja urgentnih neuroloških bolesti, od prvog susreta sa bolesnikom u urgentnoj neurološkoj ambulanti do njegovog otpusta sa bolničkog lečenja. Dati su principi specifičnog zbrinjavanja kritično obolelog neurološkog bolesnika sa osvrtm na sve važne aspekte: stanje svesti, disanje, bol, motoriku, ali i komplikacije do kojih dolazi u toku bolesti. Uz saradnju sa kolegom neurohirurgom Doc. dr Vladimirom Baščarevićem su prikazane osnove zbrinjavanja bolesnika sa neurotraumom. Kao i do sada, akcentovan je praktičan pristup, te smo svaku sesiju zaokružili prikazima slučajeva uz pomoć kojih su predavači iz redova mladih neurologa nastojali da nam ilustrativno i pragmatično približe i podsete na neke od svakodnevnih situacija i dilema sa kojima se sreće neurolog u svom kliničkom radu i uz diskusiju ponude moguća rešenja.

Važan događaj u okviru škole je bila i svečana večera, ovog puta održana u prijatnom ambijentu Salaša Zvonka Bogdana, tokom koje su učesnici imali prilike da se upoznaju i druže u manje formalnim okolnostima.

U organizaciju škole je i ove godine uloženo mnogo entuzijazma, vremena i energije kako bi se dostojno prikazala ovako raznovrsna i složena problematika u kratkom vremenskom okviru. Zajednički utisak predavača i slušalaca je da smo u tome uspeli i izuzetno nam je drago zbog toga.

Dugujemo veliku zahvalnost farmaceutskim kućama koje su i ove godine prepoznale značaj škole i nesebično je pomogle, kao i svim predavačima i polaznicima koji su svojim prisustvom dali doprinos i smisao ovom događaju. Takođe, zahvaljujemo se kolegama koje nisu prisustvovale i preuzele teret većeg obima posla u neurološkim stanicama širom regiona.

Lepi utisci nas ohrabruju i daju novu snagu za pripremu sledeće škole Društva mladih neurologa Srbije koja će se održati sledeće godine i za temu imati demencije.

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.