Home Aktuelnosti Arhiva Dr Stojan Perić, dobitnik granta za istraživanje mikro RNK u neuromišićnim bolestima
Dr Stojan Perić, dobitnik granta za istraživanje mikro RNK u neuromišićnim bolestima

Dr Stojan Perić, kao lider tima GenNeuro koji čine i dr Ana Kosać i biolozi

Miloš Brkušanin i Jovan Pešović, dobio je grant programa Pokreni se za nauku koji poslednje tri godine uspešno sprovodi Centar za razvoj liderstva i kompanija Filip Moris. Projekat pod nazivom Cirkulišuće mikro RNK kao neinvazivni biomarkeri neuromišićnih bolesti biće sproveden na Klinici za neurologiju KCS, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Cilj je da se analiziraju mikro RNK u krvi bolesnika obolelih od miotonične distrofije tipa 1, Dišenove mišićne distrofije i spinalne mišićne atrofije kako bi se pronašao adekvatan biomarker koji bi korelisao sa stepenom mišićne slabosti, srčanim poremećajima i spirometrijskom restrikcijom. Specifični otisak prsta mikro RNK mogao bi biti i farmakološki biomarker u kliničkim trajalima u kojima se primenjuje genska terapija za lečenje naslednih neuromišićnih bolesti.

alt

 

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.