Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o epilepsiji

TEMA: Analiza EEG nalaza

Odg: Analiza EEG nalaza pre 6 godina, 7 meseci #717

  • Lella
Postovani, bila bih vam veoma zahvalna ukoliko biste mi protumacili sledeci nalaz.

"EEG organizovan 7-8c/s. Iznad desnog TP regiona povremeno izbijaju nize do srednjevoltirani spori talasi. Ne registruje se fokalna niti generalizovana epilepticka aktivnost."


e sad, mene konkretno ovde zanima sta predstavljju ovi "nizi do srednjevoltirani spori talasi"? tj. kakvi su to talasi i na sta konkretno mogu da upucuju?

Hvala unapred

Odg: Analiza EEG nalaza pre 6 godina, 7 meseci #718

  • Stefan93
Postovani doktore, da li ste u mogucnosti da mi protumacite zakljucak sa kontrolnog EEG-a?

EEG u budnom stanju belezi osnovnu aktivnost od 9-11/s u okviru alfa trake koja se parcijalno atenuise na otvaranje ociju.
Tokom pregleda, izrazenije tokom HV aktivacije ispisuju se paroksizmi teta ostrih i ostar strmih talasa sa frontalnim maximumom i desnostranom predominacijom.
Zakljucak: Bilateralni iritativni paroksizmi.

Hvala unapred! Pozgrav!

Odg: Analiza EEG nalaza pre 6 godina, 6 meseci #721

  • SP
Postovani doktore,da li biste mogli da mi protumacite sledeci EEG nalaz:

EEG nalaz u budnom stanju belezi osnovnu aktivnost beta opsega niske A.
VB slabije izrazena. U spontanom delu se javljaju manje grupe nesto sporijih talasa od osnovne aktivnosti u lateralnim delovima desne hemisfere. Odgovori na FS su simetricni.

ZAKLjUCAK: Manja disfunkcija lateralnih delova desne hemisfere.

Unapred hvala.

Odg: Analiza EEG nalaza pre 6 godina, 6 meseci #723

  • Nikola 87
Poštovani ,

Molim Vas da mi rastumačite sledeći EEG NALAZ I ZAKLJUČAK

Osnovna aktivnost nad zadnjim regionima je u formi alfa aktivnosti fr 10Hz do 70 micV dok se nad prednjim registruje niskovoltirana,iregularna beta aktivnost. Efekat optičke blokade je dobro izražen.

U par navrata registruje se pojava viševoltiranih oštrih talasa dominantno nad prednjim regionima leve hemisfere.

Tokom HV IFS opisana aktivnost se bitnije ne menja.

EEG NALAZ REGISTRUJE SUSP. NESPECIFICNU IRITATIVNU AKTIVNOST NAD PREDNJIM REGIONIMA LEVE HEMISFERE

Odg: Analiza EEG nalaza pre 6 godina, 4 meseci #724

  • nikolinapanic
EEG NALAZ
EEG U SPONTANOM SPAVANJU BILJEZI IREGULARNU OSNOVNU AKTIVNOST MJESOVITIH FREKVENCIJA 3-5/S, UMJERENE AMPLITUDE. FAZNI FENOMENI SPAVANJA SE INCIJALNO I NEPRAVILNO PONAVLJAJU . TOKOM PREGLEDA SE UCESTALO BILJEZI GRUPE VISEVOLTAZNIH IREGULARNIH OSTRIH TALASA I BIFAZNIH SILJAKA, TE SPORIH I STRMIH TALASA SA MAKSIMUMOM IZNAD FCT REGIONA I SA NAIZMJENICNOM PREDOMINACIJOM. EEG U SPONTANOM SPAVANJU BILJEZI BILATERALNE IRITATIVNE I GRANICNO SPECIFICNE PROMJENE NA IREGULARNOJ I USPORENOJ OSNOVNOJ AKTIVNOSTI ZA UZRAST. BEBA DOBI 4,5 MJ. Moram da spomenem da se beba tokom pregleda budila dosta puta, pomjerala, imala dudu...molim vas za odgovor

Re: Analiza EEG nalaza pre 6 godina, 3 meseci #728

  • MajaK
Postovani,
Molim Vas da mi objasnite eeg nalaz:
"nalaz u budnom stanju bilježi isnovnu aktivnost od 9 o 10 Hz koja je u okviru alfa trake, vretenaste je modulacije i ublažuje se na otvaranje očiju. Anteriorno se superponuje beta ritam. Za vrijeme HV aktivacije se u jedan mah registruje pojava zaoštrenih i zatamnjenih talasa bez predominacije strane. Tokom IFS se ne registruje promjena osnovne aktivnosti. Svo vrijeme se registruje dobra interhemisferična sinhronija. Zasključak: EEG u budnom stanju bilježi nespecifične promjene aktivirane putem HV.
EEG nakon cjelonoćne deprivacije spavanja: Bilježi osnovnu aktivnost od 9 do 10 Hz koja je u okviru alfa trake, vretenaste je modulacije i ublažuje se na otvaranje očiju. Tokom pregleda se u nekoliko navrata registruju paroksizmi šiljak-talas, višestruki šiljak-talas kompleksa, sa anteriornim maksimumom i bez kliničkih promjena. Nije učinjena aktivacija putem HV, dok se tokom IFS registruje fotoparoksizmalni odgovor, najizraženiji pri učestalosti odbljeksa od 20sek. Tokom pregleda je zaspao kada se u fazi 1 NREM spavanja registruju oštri verteksni talasi nad centralnim derivacijama, te nepotpuni paroksizmi šiljak talasa i višestrukih šiljak kompleksa, sa anteriornim maksimumom. U fazi 2NREM spavanja se ispisuju fazni fenomeni spavanja K kompleksi i vretena spavanja. Zakaljučak: EEG nalaz u budnom stanju i spavanju bilježi bilateralne epileptiforme paroksizme sa anteriornim maksimumom. Fazni fenomeni spavanja se uredno prikazuju. Dostignuta je faza 2 NREM spavanja:

Dijagnoza :Epilepsia idiopathica generalisata et syndrome epilepticae
Peridontitis pulpae apicalis acuta, status post k 04.4
Status post extractionem
Haemorrahagio post extractionem

Da li je u redu ova dijagnoza- u pitanju je dječak od 16,5 godina a "napadu" je prethodilo vadjenje kutnjaka sa komplikacijom - (40 minuta pokušaj vadjenja zuba sa cistom) jako krvarenje, 10 sati intervencija stomatologa, 3 vrste anestezija, brufen 600, eritromicini 500mg 2 kom, ricinol u d.meso...

Pitam kao roditelj koji se ne može pomiriti sa dijagnozom da narednih 5-6 godina pije lijek Keppra 1500 mg dnevno.... napadi se nisu ponovili nakon tog izolovanog napada a nije ih bilo ni prije.

S postovanjem
Vreme za pravljenje stranice: 0.11 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.