Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o epilepsiji

TEMA: Analiza EEG nalaza

Analiza EEG nalaza pre 8 godina, 6 meseci #220

  • Almasaa
Postovani doktore,

radili smo cerki (3goine i 8 meseci starosti) EEG snimanje i dobili smo rezultate i u nasem gradu nema neurologa i ako nam mozete pojasnit ovaj nalaz:

EEG u spontanom spavanju belezi umereno nestabilnu osnovnu aktivnost mesovitih frekvencija od 3-5/s na koju se anteriorno, a povremeno i difuzno superponuje niskovoltirani beta ritam.
Tokom pregleda obostrano iznad frontocentralnih regiona ispisuju se pojedinacno i u manjim grupama srednjevoltirani zaostreni i zastramljeni talasi, bez znacajne lateralizacije aktivnosti.
U par mahova registrovani su i bilateralni paraksizmi visokovoltiranih zastramljenih i strmih teta talasa frekvencija od 3-5/s, uz redje interpovane degradiran ostar talas strm talas komplekse u trajanju od 2-7 sekundi sa desnostranim fronto-centralnim maksimumom, bez klinickog korelata.
Tokom I faze NREM spavanja beleze se retki simetricni verteksni ostri talasi. Tokom II faze NREM spavanja ispisuju se visokovoltirani blago zastrmljeni K-komplksi i simetricna diferentovana, povremeno ostra i zaostrena vretena spavanja, bez asimetrije aktivnosti.
Tokom faze budjena registrovana je hipnagogna hipersinhronija koja odgovara uzrastu.

Bilateralne nespicificne promene fronto-centralno.
Bilateralni epileptiformni paroksizmi sa desnostranim fronto-centralnim maksimumom.
Fazni fenomeni spavanja se dobro prikazuju.

Odg: Analiza EEG nalaza pre 8 godina, 4 meseci #267

  • rile
Ovakav opis EEG-a u zakljucku navodi da je konzistentan sa epilepsijom. ovo samo po sebi navodi da je potrebn da se sa detetom javite decjem neurologu ili pedijatru koji se bavi neuroloskim bolestim au razvoju. tumacenje eeg-a bez klinickog pregleda nema smisla.

Odg: Analiza EEG nalaza pre 7 godina, 7 meseci #585

  • Ivanaa
Postovani doktore.

Da li biste bili ljubazni i desifrovali mi zakljucak mog eeg nalaza?

U eeg nalazu pise:
U pasivnom EEG-u osnovna aktivnost srednje izrazena, srednje i nize voltirana, umereno iregularna, dominacija 10 a subdominacija 11-12 cps. Vizuelna blokada osrednja. Za vreme HV bez promena. Povremeno retko uglavnom difuzno i za krace vreme talasi 6-8 cps. Nema specificnih grafoelemenata.

ZAKLJUCAK: Nespecifican nalaz koji ukazuje na umereno izrazenu cerebralnu disfunkciju elektrokortikalno ispoljenu povremeno retko uglavnom difuzno i za krace vreme.

Unapred hvala...
Poslednja izmena: pre 7 godina, 7 meseci od . Razlog: zaboravila sustinu :)

Odg: Analiza EEG nalaza pre 7 godina, 7 meseci #586

  • rile
ovo je nespecifican nalaz dakle ne govori u prilog epilepsije, ali ni u prilog bilo cemu drugom, sustinski nema znacaj

Odg: Analiza EEG nalaza pre 7 godina, 7 meseci #588

  • Ivanaa
Znaci li to da je nalaz uredan?

Odg: Analiza EEG nalaza pre 7 godina, 7 meseci #589

  • rile
ovako opisano nije uredan, tj. ne sugerisa ni na sta, moze da se vidi kod depresije, napetosti, pospanosti, dremljivosti, multiple skleroze, sloga, glavobolje koja je hronicna ili nekih drugih neuropsihijatrijskih bolesti (dakle previse siroko i potpuno nevazno sa aspekta onoga na sta je eeg trebalo da odgovori).
u svakom slucaju eeg je suveren samo kada je epilepsija u pitanju i stoga moze da se kaze normalan za ono sto mu je indikaciono podrucje. da je meni neko takav eeg opisao ne bih se zabrinuo
Vreme za pravljenje stranice: 0.09 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.