Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o epilepsiji
 • Strana
 • 1

TEMA: Napadi u toku sna

Napadi u toku sna pre 8 godina, 3 meseci #231

 • MilanC
Poštovani doktore,

Voleo bih da vam postavim nekoliko pitanja, a kako bih to uradio efikasno, moram i da vas ukratko uputim u svoj slučaj. Hvala vam unapred na strpljenju.

U poslednjih 14 meseci sam imao 3 generalizovana napada, svaki u toku noci (odnosno, u toku sna), oko 4 ujutru. Skoro svaki napad su pratili krvarenje iz nosa, dezorijentisanost. Moja devojka, koja je prisutstvovala svakom, govori da je bilo različitosti. Recimo, kod drugog napada sam "pokušavao da ustanem" i imao otvorene oči, a kod poslednjeg nije bilo krvarenja. Priseća se i da već dve godine unazad u toku sna imam trzanje udova, ponekad i celog tela, bez napada. Urađene su razne analize (skener, magnetna rezonanca, EEG bez i sa deprivacijom spavanja, analize krvi, kardiološki pregledi, analize rada tiroidne žlezde) i sve je bilo u granicama normale, da ne kažem u redu. Dijagnozirana mi je epilepsija i uvedena terapija (Eftil Retard). Doktor je kao mogući uzrok naveo bradikardiju, mada je posle 24h-holter-a najniža vrednost pulsa bila 47/min, za šta je kardiolog zaključio da je u fiziološkim granicama.

Sve ovo pišem jer bih voleo da iscrpim sve mogućnosti uzroka napada, pre nego što počnem sa uzimanjem terapije koja, koliko sam razumeo, vrši prevenciju samih napada, u idealnom slučaju.

Da li bi, po vašem mišljenju, bilo potrebno da se uradi još neko ispitivanje? Recimo, čitao sam o povezanosti alergije na gluten i epileptičnih napada. Da li neka alergija na hranu može izazvati ovakve napade?

Da li ste u toku svoje prakse imali ovakve slučajeve "noćne" epilepsije i da postoji šansa da uzrok bude psihološke prirode, kao kod noćnih strahova?

Može li biti od niskog pulsa, imajući u vidu rezultate holtera?

Jesu li sami napadi opasni i ostavljaju oštećenja mozga, odnosno, da li nuspojave uzimanja lekova kao sto je Eftil Retard mogu proizvesti više štete (za opštu dobrobit organizma) nego napadi koji se javljaju u toku sna?

Inače, imam 27 godina. Nisam redovno pio, sada ne pijem uopste, niti sam pušač, niti uzimam opojna sredstva.

Izvinite zbog količine pitanja i unapred vam hvala na vašem vremenu.

Re: Napadi u toku sna pre 8 godina, 3 meseci #237

 • rile
postovani MilaneC

nazalost ne mogu biti eksplicitan u odgovoru na vasa pitanja.
iako je sve normalno u vasim analizama to i dalje ne iskljucuje epilepsiju ali je cini manje verovatnom. krvarenje iz nosa je neobicno u toku napada.
ono sto ima smisla je pratiti da li lekovi imaju efekta na pojavu napada. to je jos jedna od dijagnostickih procedura koju koristimo kada nam nesto nije sasvim jasno. ukoliko bi se napadi i dalje desavali na "pristojnim" dozama lekova to bi u svakom slucaju mogao biti jos jedan vrlo vazan argument protiv dijagnoze epilepsije.
nije mi u znanju da alergija na gluten moze da da ovakve simptome.
sto se napada tice negativan uticaj na mozak u tako maloj frekvenci je zanemariv.
Poslednja izmena: pre 8 godina, 3 meseci od .

Odg: Napadi u toku sna pre 4 godina #755

 • andrijana
 • VAN MREŽE
 • Fresh Boarder
 • Poruka: 1
 • Karma: 0
zovem se Janjušević Ljubinko imam napade u snu na otprilike mesec ipo dana i uvek sa povišenom temperaturom oko 38,3, to traje 30. godina,bez primetnih posledica, pio sam različite lekove ali imam utisak da ne reagujem na njih. Dosada sam bio kod lekara svih specijalnosti ali sve je bilo u redu. dr. Gordana Rakić tvrdi da treba da tražim neki virus ili slično, ali ja ne uspevam ništa da pronađem. Molim za pomoć, predlog, ili slično.
 • Strana
 • 1
Vreme za pravljenje stranice: 0.08 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.