Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o moždanom udaru
  • Strana
  • 1

TEMA: Preti li moždani udar?

Preti li moždani udar? pre 7 godina, 8 meseci #487

  • Sale
Radi se o mom ocu koji je pre 10-ak godina imao manji moždani udar što je ustanovljeno na skeneru nakon jedne krize u obliku nesvestice od nekih 20-ak minuta za koju je doktor rekao da je došlo do "ishemije mozga". Nakon toga na VMA mu je ustanovljena terapija (presolol, hemopres...) koju je, prema savetu lekara, pio (cela tableta, 1/2, 1/4...) u zavisnosti od pritiska koji je sam redovno merio.

Sve je relativno bilo pod kontrolom do pre desetak dana kada je pritisak počeo da skače i do 200/110 što nije mogao da skine redovnom terapijom. Nakon odlaska u privatnu kliniku i izmerenog pritiska od 200/110 lekar ga je hitno uputio u bolnicu gde se trenutno nalazi a gde je pored njegove redovne terapije dobio i lekove za poboljšanje cirkulacije, beviplex kao i infuziju 2x dnevno - 25% manitol. Urađen je UZ abdomena i čeka se UZ krvnih sudova vrata. Šećer se meri svako jutri i kreće se 6,2 - 7,4. Sada je nešto bolje ali mu i pored sve terapije u bolnici pritisak skače do 190/100 i to kasno uveče ili rano ujutru (što ga čak i probudi oko 3-4h).

Simptome koje je osećao pre prijema u bolnicu: pomenuti visoki pritisak, mučnina i dezorijentisanost, pritisak u glavi, bol u potiljku pa i nakon pada pritiska. Naročito mu smetaju nagli pokreti glave, istezanje, saginjanje. Prema njegovim rečima oseća se vrlo slično stanju koje je prethodilo udaru od pre 10-ak godina. Sa druge strane objektivnim neurološkim pregledom pri prijemu u bonicu nisu uočene značajnije motoričke promene/problemi. Lično mi se čini samo da malo otežanije govori.

Moje pitanje se odnosi na mogućnost novog moždanog udara tj. da li navedeni simptomi - nagli skokovi pritiska, bolovi u potiljki, mogu da predstavljaju fazu koja prethodi moždanom udaru ili je do nekog blažeg udara već i došlo i koje su Vaše dalje preporuke?

Hvala.
Poslednja izmena: pre 7 godina, 8 meseci od .
  • Strana
  • 1
Vreme za pravljenje stranice: 0.06 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.