Home Forum
Dobro došli, gost

Juvelina mioklonicna epilepsija
(1 pregleda) (1) gost
Diskusija o epilepsiji
 • Strana
 • 1
 • 2

TEMA: Juvelina mioklonicna epilepsija

Juvelina mioklonicna epilepsija pre 7 godina, 6 meseci #528

 • Buba
Postovani,
molila bih da mi odgovorite na par pitanja. naime moj brat Marko (16) ima Juvelinu mioklonicnu epilepsiju koja mu je dijagnostikovana pre 4 meseca. Pije eftil 1tbl.uvece. Radjen mu je EEG koji je ukazivao na epilepsiju,a posle nekih mesec dana od pocetka uzimanja leka uradili smo mu opet EEG koji je uredan.Nikada nije imao veliki napad (ni pre pijenja leka a ni sada ) vec samo na svakih par dana trazjeve ruke nakon budjenja. Svest je ocuvana prilikom tih mioklonih napada. Zanima me da li se ovaj oblik epilepsije odlikuje samo tim mioklonim napadima ili se mogu javiti i veliki napadi.? Ako mou kada se javljaju da li se epilepsija pogorsava sa godinama, povlaci ili stoji tako kako jeste? Zanima me taj da kazem tok bolesti.Od kada pije eftil sve je u redu. Koje stetne posledice ima eftil tokom dugogodisnjeg uzimanja??? Kada se moze ukinuti terapija??? Unapred zahvalana. Srdacan pozdrav .

Re: Juvelina mioklonicna epilepsija pre 7 godina, 6 meseci #530

 • rile
Mogu se javiti i veliki napadi, narocito posle nespavanja, izlaganja alkoholonim picima... u slucaju a se ne leci lekovima ovo postaju vrlo vazni precipitatori, u slucaju optimalnog lecenja beznacajni
Epilepsija je uglavnom najjaca kada su ljudi bioloski najjaci. Dr Janz koji sada ima preko 85 godina i koji je prvi opisao ovaj sindrom objavio je da su njegovi prvi boelsnici imali epilepticna ispoljavanja do svoje 40 odnosne 45 godine, posle toga je epilepsija prestajala.
Eftil je pravi lek izbora za ovaj sindrom. Nema boljeg. Problem je sto kod zena u reproduktivnom periodu sa sobom nosi probleme nakaznosti kod ploda pa se izbegava kod zena. Hronicna akumulativna toksicnost (nagomilavanja toskicnih produkata leka) nije zabelezena kod antiepilepitcnih lekova, tako i kod Eftila. Ipak, retki problemi mogu da se jave (opadanje kose, tresenje ruku, gojaznost i sl). Ukupno uzevsi, korist od leka daleko prevazilazi rizik od pojave nezeljenih efekata.
Ukidanje terapije Vaseg brata stavlja u situaciju da moze vrlo lako da dobije napad, i stoga se ne preporucuje (za dugo godina, ili dok se ne nadje bolji lek).

Re: Juvelina mioklonicna epilepsija pre 7 godina, 6 meseci #537

 • Buba
Hvala Vam puno. Nisam stigla da Vam odgovorim ranije. Ali nije mi jasno kakave posledice ostavlja ta bolest odnosno epilepsija? Ja to i ne bih nazvala bolescu ves stanjem u kojem covek moze da se nadje jer on je skroz ok kao i sto je bio pre te dijagnoze. Os slanja moje prve poruke Vama, desilo mu se da je imao taj miokloni napad ujutru (iznenadni trzaj ruke ), moze te li mi reci da li je potrebno da ode kod neurologa opet (posto idemo privatno)? I sta to sada govori?

Re: Juvelina mioklonicna epilepsija pre 7 godina, 6 meseci #541

 • rile
Ima razloga za dalju optimalizaciju terpaije ukoliko je bilo mioklonickih napada.
Potpuno vas razumem vezano za stanje odnosno bolest. Mnoge bolesti su beznacajne ali snaga bolesti je u tome koliko onesposobljava pacijenta da vodi normalan zivot. sto se epilepsije tice, to je opaka bolest jer epilepticni napad moze da se desi bilo kada u bilo kojo situaciji. OK pre i posle dijagnoze je najpozeljniji moguci scenario.
Ukoliko se redovno i optimalno leci posledice su zanemarive (ukoliko izuzmemo besmisleni zakon o saobracaju koji zabranjuje ljudima koji piju antiepieptike da voze cak i kada nemaju napade godinama i slicne drustvene stigme).

Odg: Re: Juvelina mioklonicna epilepsija pre 7 godina, 6 meseci #545

 • Buba
Ok. Hvala Vam. On sada pije 1tabl. a ima 60kg. Znaci nije potrebno da se poveca doza ili je pozeljno? Ja sam buduci pravnik i mogu Vam reci da treba da stupi na snagu novi zakon po kojem se na svakih godinu dana obnavlja vozacka ukoliko osoba nema napade i ukoliko su svi nalazi u redu

Odg: Re: Juvelina mioklonicna epilepsija pre 7 godina, 6 meseci #546

 • rile
ja bih povecao dozu, ali prepustite odluku njegovom lekaru.
odlicna vest za novi zakon, hvala vam
 • Strana
 • 1
 • 2
Vreme za pravljenje stranice: 0.08 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.