Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o epilepsiji
 • Strana
 • 1
 • 2

TEMA: za Dr.Aleksandra Ristica

za Dr.Aleksandra Ristica pre 7 godina, 2 meseci #641

 • Dino
Poštovani,

Imam 30 godina i pišem iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine. Epilepsiju imam od 1995. godine i od tada se liječim od nje. Trenutno sam na Tegretolu CR400 na dozi od 600mg ujutro i 600 mg uveče, u posljednjem periodu imam napade npr u zadnjih mjesec dana sam imao 3 napada i več ludim zbog to ga i ne mogu da vodim normalan život. Planirao sam da dodjem u Beograd da uradim nalaze kod Vas i da probam sa Vama da nadjem neko rješenje.

Molio Bih doktora Ristića da mi se javi putem e-mail kako bih mogao da se dogovorim za pregled i kako bih Vam mogao poslati skenirane nalaze.

Hvala

dl_dino@hotmail.com

Re: za Dr.Aleksandra Ristica pre 7 godina, 1 mesec #642

 • midimimi
Postovani Doktore Risticu,
Molim Vas za tumacenje rezultata MR pregleda :
"Supratentorijalno, desno paratrigonalno i levo sukortikalno parijetookcipitalno uocava se po jedna, FLAIR hiperintenzivna mikrovaskularna lezija."... "Zakljucak: Po jedna mikrovaskularna lezija supratentorijalno obostrano." O kojim se ostecenjima radi, sta je uzrok i sta se moze ocekivati na dalje? Napominjem da kod pacijenta nije bilo nikakvih vidljivih promena niti nekih drugih tegoba, izuzev retkih glavobolja (2-3 puta mesecno) posle nedovoljnog ili prekomerenog sna, ponekad praceno bolovima u ocnoj duplji. (Nalaz oftalmologa je uredan).
Radi se o rezultatima od pre par dana koji su uradjeni za moju cerku (24 godina), a koja je upucena na MR od strane njenog neurologa u sklopu redovnih kontrolnih pregled. Epi dijanoza je uspostavljena 2001, i posle 3 napada u pocetku, nije imala napade zadnjih 10 godina. Od terapije uzima Tegretol (od pocetka). Od pre godinu i po dana je uveden i Eftil (zbog nestabilnog EEG-a, mada nije bilo napada), a ove godine je neurolog za odrasle zamenio Efil sa Keprom. Terapija nije do sada isklucivana zbog nestabilnog EEG-a.
MR pregled je uradjen u vreme pripreme vaznog ispita na fakultetu, sto je uzrokovalo pojacan nivo stresa.
Unapred hvala.

Re: za Dr.Aleksandra Ristica pre 7 godina, 1 mesec #645

 • rile
Jako je tesko istumaciti ovaj nalaz precizno bez uvida u snimak. Generalno gledano mikrovaskularne lezije su najcesce kod starijih. Kod mladjih je najcesce u pitanju nalaz koji perzisitra od rodjenja i moze da ima veze sa tezim porodjajem. Ovakav nalaz kako bilo ne treba da bude uzrok "pojacanog nivoa stresa" jer nema poseban klinicki znacaj. Konsultujte Vaseg neurologa.

Re: za Dr.Aleksandra Ristica pre 7 godina, 1 mesec #646

 • OLIVERA vasiljevic
Dobar dan Dr.Aleksandre inetesuje me kako mogu doci na vasu kliniku ili platiti pregled inace radim u Klinickom centru u Kg da li postoji neka mogucnost da dodjem na pregled jer mi tek zakazuju za kraj sledece godine

Odg: Re: za Dr.Aleksandra Ristica pre 7 godina, 1 mesec #652

 • rile
kao sto sigurno znate, pregledi se obavljaju sa uputom za specijalsiticki pregled. neurolog u poliklinici KCS ce pregledati sve pacijente sa uputom koji dodju tog dana na pregled. odatle, neurolog u polklinici KCS upucuje pacijente dalje zavisno od potrebe.
to je zvanicni put pregleda na Klinici za neurologiju
samoincijativni pregled bez uputa se naplacuje po vazecem cenovniku na istom mestu.
Poslednja izmena: pre 7 godina, 1 mesec od .

Re: za Dr.Aleksandra Ristica pre 7 godina #673

 • MS020
Postovani,
Da li mi mozete protumaciti i MRI nalaz? U pitanju je devojcica od 10 meseci sa dijagnozom Tuberozna skleroze
MRI PREGLED ENDOKRANIJUMA
Nacinjeni su T1W sagitalni, T2W/FLAIR/DWI transverzalni i T2W koronalni MR tomogrami endokranijuma. Pregled je dopunjen T1 MPRAGE multiplanarnim pre i postkontrastnim tomogramima. Zbog uznemirenosti deteta I pokretanja postkontrastna serija je suboptimalnog kvaliteta. Analizom ucinjenih tomograma evidentira se:
1. Obostrano frontoparijetookcipitalno kortiko/subkortikalne asimetricne mrljaste zone povisenog IS masti na T1 a snizenog na T2/FLAIR koje korespondiraju sa zonama prikazanim na ADC a bez DWI ekvivalenta. Unutar giriforminh subkortikalnih lezija okcipitalno desno evidentne subkortikalne zone kalcijumskih depozita. Navedene lezije mogu odgovarati “nezrelim kortikalnim tuberima. Evidentne radijalne linije migracije obostrano supratentorijalno. Definitifni broj tubera se moze proceniti po zavrsenoj mijelinaciji.
2. Simetricne zone povisenog IS na T2/FLAIR postoje obostrano u projekciji globusa palidusa I talamusa a pokazuju restrikciju difuzije slobodne vode na DWI/ADC. Navedeno moze odgovarati patoloskom mijelinu. Na osnovu MR nalaza ne moze se iskljuciti metabolicka dismijelinacija.
3. Manji kalcijumski deposit suspektan na T2* subependimalno uz desni Monroov otvor.
4. Sem navedenog u mozdanom perenhimu supratentorijalno nema drugih patoloskih promena morfologije ili signala; nema zona difuzione restrikcije, niti fokalnih lezija bele mase. Nema manifestnih lezija mozdanog stable, niti cerebeluma. Foramen magnum, pontocerebelarnim uglovi i kraniocervikalni prelaz su slobodni. Selarna regija I orbite su bez patoloskih promena. Pregledom obuhvacene structure baze lobanje su normalne morfologije, bez ekspanzivnih promena, intaktne. Ekstracelebralni likvorni prostori I komorni sistem su normalne velicine bez patoloskih kolekcija i ekspanzivnih manifestacija.
5. Paranazalne supljine i mostoidne celije su adekvatnog izgleda za uzrast.

ZAKLJUCAK:
MR nalaz odgovara tuberozna skleroza kompleksu.
Definitivni broj tubera se moze proceniti po zavrsenoj mijelinaciji.
 • Strana
 • 1
 • 2
Vreme za pravljenje stranice: 0.11 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.