Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o epilepsiji
  • Strana
  • 1

TEMA: Tumačenje EEG nalaza

Tumačenje EEG nalaza pre 5 godina, 5 meseci #741

  • Milas
Poštovani,

molim da mi rastumačite sledeća 3 eeg nalaza, 1. i 2. su rađeni u budnom stanju, treći je u spavanju, nakon deprivacije. U pitanju je devojčica uzrasta 6 godina.

I
U pasivnom EEG OA dobro izražena, srednje voltirana, dobro regulisane amplitude, dominacija talasa od 6Hz, subdominacija talasa od 5,7Hz. Na osnovnu aktivnost u frontalnim regionima superponirana beta aktivnost. Vizuelna blokada dobro izražena.
TOkom HV OA bez značajne promene. Prisutna razlika u voltiranosti između desne i leve strane na štetu leve hemisfere.
Zaključak:
EEG Teta tipa. U današnjem nalazu nema znakova specifične cerebralne disfunkcije elektrokortikalno ispoljene.


II
U pasivnom EEG OA dobro izražena, srednje voltirana, dobro regulisane amplitude, dominacija talasa od 6Hz, subdominacija talasa od 5,7Hz. Na osnovnu aktivnost u frontalnim regionima superponirana beta aktivnost. Vizuelna blokada dobro izražena.
Celim tokom snimanja prisutni su više voltirani strmi talasi od 3-4Hz u CPTO regionima obostrano istovremeno. Tokom HV i IFS OA bez značajne promene.
Zaključak:
EEG Teta tipa. U današnjem nalazu nema znakova specifične cerebralne disfunkcije elektrokortikalno ispoljene. Celim tokom snimanja prisutni su više voltirani strmi talasi on 3-4Hz u CPTO regionima obostrano istovremeno.


III
EEG urađen nakon deprivacije spavanja, OA dobro izražena, srednje voltirana, dobro regulisane amplitude, iregularna mešovita, dominacija talasa od 8Hz subdominacija talasa od 7,9Hz.
Na osnovnu aktivnost u frontalnim regionima superponirana beta aktivnost. Vizuelna blokada srednje izražena. Tokom HV OA bez značajne promene. Tokom snimanja zaspala, prisutni šiljak talasi obostrano sinhrono asinhrono izraženiji sa leve strane.
Celim tokom snimanja prisutna asimetrija voltiranosti na štetu leve strane.
Na osnovnu aktivnost u frontalnim regionima superponirana beta aktivnost. Tokom snimanja zaspala, prisutni šiljak talasi obostrano sinhrono asinhrono izraženiji sa leve strane. Celim tokom snimanja prisutna asimetrija voltiranosti na štetu leve strane.
Zaključak:
EEG nalaz ukazuje na aktuelno prisutnu epileptičnu aktivnost u vidu šiljak talasa obostrano sinhrono asinhrono izraženiji sa leve strane.


Da li činjenica da je dete levoruko ima ikakav uticaj na čitanje nalaza?
Da li ovaj nalaz može ići i u prilog ADHD?

Unapred hvala!
Poslednja izmena: pre 5 godina, 5 meseci od . Razlog: dopuna. Pokušala sam da premestim ovu temu pod postojeću: citanje EEG nalaza, ali nisam uspela. Molim moderatora ta to ucini radi preglednosti tema. Hvala!
  • Strana
  • 1
Vreme za pravljenje stranice: 0.08 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.