Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o epilepsiji
  • Strana
  • 1

TEMA: Kavernom - epi napad

Kavernom - epi napad pre 5 godina, 1 mesec #744

  • Lampioni
Postovani,

Treba mi vasa strucna pomoc.Pre 10 meseci dobi sam prvi put u zivotu Epi napad,de mi je postavljena djagnoza G 40 epilepsia symptom .Akutan epileptican napad.I I67.9 Morbus cerebrovascularis,non specifikatus Cavernoma reg.frontalis I.dex.
Da bi mi moj neurolog uputio kod nerohirurga u KCBeograd (pregledo mi je snimak MR) i uputio da se javim na Neurologiju VI odeljenje (epilepsija ) za uspostavljanje dijagnoze sindromske dijagnoze i prehiruske evulacije epilepsije.
De sam zbog svog zdravlja prihvatio vide EEG telemetrije i da li cu morati operisati Cavernom.Posle svih obavljenih ispitivanja provedenih dve nedelje u KCBeograd de su mi svi nalazi dobri.

.EEG tokom 96 sati kontinuiranog monitoringa nisu zabelezeni epilepticki napadi.Registruje se interiktalna aktivnost ,dominatna u spavanju u vidu pojave pojedinacnihostrih talasa iznad FC regiona desne hemisfere (f4,c4).

Zakljucak na otpusna lista: Primljen radi reevaluacije sindromske dijagnoze i procene potrebe za ev. hirruskom intervencijom .S obzirom na to da epilepticki napadi nisu registrovani ,definitivna dijagnoza elektroklinickog sindroma nije postavljena,ali prisustvo i lokalizacija interiktalne aktivnosti je u korelciji sa opisanim kavernomom kao epileptogenom lezijom.Sugerisana AE terapija(Eftil zamenjen Epilevom) i dalji nastavak farmakoterapije prema predlozenoj shemi.
Keppra 500mg+0+500mg.

Moje pitanje je na zakljucku otpusne liste pise jedno a na zavrsna dg,G40.1
Simptomatska žarišna epilepsija i epilepsijski sindromi sa običnim delimičnim napadom (a imo sam jedan Epi napad u zivotu)


Da li ovo znaci da ja imam Epilepsiju (posle jednog Epi napada)?

Ujedno da kazem MR (1put )radjena u februaru velicina kavernuma je 19x12x18mm,
posle telemetrije u BG MR(2put) pregled je ucinjen sledecim ravnima i sekvencijama: aksijajalnoj (T2W,FLAIR,T2_FFE(T2")),parakoronarnoj(T2W,FLAIR,IR) i u T1W 3D TFE popprotokolu za frontalnu epilepsiju.
Frontobazalno desno anteriorno u regiji orbitalnih girusa i suikusa,kortiko-subkortikalne lokalizacija vidi se formacija heterogene strukture ("pop corn),okruzena hemosiderinskim depozitima,relativno ostro ogranicena ovodionog oblika dimenzije 15x8x9(LLxAPxKK)
U mozdanom parenhimu infratentorijalno se ne vide zone izmenjenog inteziteta signala,nema znakova narusavanja normalne giralne arhitektonike,kao ni kopromitacije kortiko-medulaene granice.
Hipokampusi su simetricni,bezalteracije u IS.
Komorni sistem je u celini normalnog polozaja,oblika i sirine lumena.
Subarahnoidalni prostor baze i konveksiteta mozga je uredna sirine,bez prisustva stranog sadrzaja.
Regija kranigcervikalnog prelaza je slobodna.
Orbite i paranazalne supljine su bez patoloskog sadrzaja.

Zakljucak MR pregled endokranijuma po protokolu za frontalnu epilepsiju ukazuje na kavernozni angiom frontalno-frotobazalno anteriorno desno.

Da li ovo znaci da imam epilepsiju i da treba da operisem kavernom ?
Da li je moguce da je krvarenje kavernuma doslo zbog stresa , umora ,zamora ili hemiske reakcije ,neispavanosti,Sto je dovelo do Epi napada.

Zamolio bi Vas da mi odgovorite na pitanja.
Hvala na razumevanju

Sp
  • Strana
  • 1
Vreme za pravljenje stranice: 0.08 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.