Home Forum
Dobro došli, gost
Diskusija o demenciji

TEMA: Lamictal i kontrole...

Lamictal i kontrole... pre 9 godina #75

  • fensi88
Mojoj mami (81 god) je prepisan lek Lamictal (bolest Dementio senitilis FO6, ako sam dobro procitala doktorkin rukopis) 3x1/2 od 25mg i kad sam pitala koliko dugo to treba da pije ona je rekla stalno.
Sad mene mnogo brine kako taj lek utice npr na jetru, bubrege ili mozda na neki drugi organ i da li se i u kom vremenskom interevalu proverava rad jetre i bubrega ili nekog drugog organa zbog konzumacije ovog leka, nista mi nije rekla kad da se javimo na kontrolu?
Hvala na odgovoru.

Re: Lamictal i kontrole... pre 9 godina #76

  • rile
Lamictal (lamotrigin) je uglavnom vrlo bezbedan lek. Nije potrebna kontrola jetrinih enzima niti kontrola bubreznih funkcija. Najcesce nezeljeno dejstvo ovog leka je alergisjka ospa koja se javlja unutar 6 nedelja od pocetka uzimanja leka (ospa po kozi). U tom slucaju prekinuti lek. Doza ovog leka u starijoj populaciji je za trecinu manja od uobicajene.

Re: Lamictal i kontrole... pre 9 godina #77

  • fensi88
Postovani Rile, hvala vam puno na odgovoru, bas ste me umirili, mnogo sam brinula zbog toga. Posebno vam hvala za ovu informaciju "unutar 6 nedelja" jer ja sam mislila da se to javlja odmah na pocetku, ali posle vaseg saveta nastavicu da pratim po vasem uputstvu. Za sada nema osipa, ali ovo je tek prva nedelja.

Re: Lamictal i kontrole... pre 9 godina #78

  • fensi88
Primetila sam da nakon 2h od uzimanja leka mama mora da odspava oko 45min. Imam li razloga za brigu?

Re: Lamictal i kontrole... pre 9 godina #79

  • rile
Lamictal moze da dovede do povecane potrebe za snom kao i svaki lek koji prodire u centralni nervni sistem. Ipak, najbolje je posavetovati se sa lekarom koji je lek prepisao jer tumacenje ovoga moze imati i kontekst sire klinicke slike.

Re: Lamictal i kontrole... pre 9 godina #80

  • fensi88
Hvala na odgovoru i savetu.
Vreme za pravljenje stranice: 0.07 sekundi

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.