II odeljenje: Cerebrovaskularne bolesti i glavobolje

Odeljenje za cerebrovaskularne bolesti i glavobolje (II kliničko odeljenje) bavi se cerebrovaskularnim bolestima, posebno kod mladih osoba kao i ispitivanjem retkih uzroka moždanog udara (koagulopatije, neaterosklerotske vaskulopatije, embolijski moždani udar, vaskulitisi). U okviru vaskularnih bolesti mozga, posebno je fokusirano ispitivanje bolesti malih krvnih sudova mozga po savremenim dijagnostičkim protokolima, kao i odabir optimalnog terapijskog pristupa za ove bolesnike. Odeljenje je specijalizovano za detekciju, procenu težine i lečenje sekvela cerebrovaskularnih bolesti, a naročito vaskularnim kognitivnim poremećajima. Odeljenje se bavi i problemima karotidne bolesti, kako asimptomatske, tako i simptomatske.

Na II kliničkom odeljenje se ispituju i leče bolesnici sa terapijski rezistentnim glavoboljama. Na odeljenju se obavlja i hospitalna obustava analgetika uz infuzionu podršku. Najveći broj ovih bolesnika se upućuje iz Odseka za dijagnostiku i lečenje glavobolja koji se nalazi u Poliklinici KCS.

Kabinet za ehosonografsku dijagnostiku je deo II kliničkog odeljenja gde se sprovodi standardna neurovaskularna dijagnostika krvnih sudova (ekstrakranijalni i transkranijalni kolor kodirani dopler), kao i specifični testovi (detekcija cerebralnih mikroembolusa, test za detekciju desno-levog šanta, pregled moždanog parenhima, dijagnostika vaskulitisa, temporalnog arteritisa, funkcionalni TCD).

U okviru II kliničkog odeljenja ispituju se i rehabilituju jezički i govorni poremećaji vaskularne etiologije.

Lekari koji rade na II kliničkom odeljenju:

  • Prof. dr Jasna Zidverc-Trajković, načelnik odeljenja
  • Doc. dr Aleksandra Pavlović
  • Doc. dr Milija Mijajlović
  • Dr sci. Gordana Tomić, defektolog
 

Ko je online

Imamo 28 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.