Home O klinici Organizacija Stacionar IV odeljenje Odsek za poremećaje pamćenja i demencije
Odsek za poremećaje pamćenja i demencije

Odsek ("centar") za poremećaje pamćenja i demencije je prvi te vrste i bavi se problematikom poremećaja pamćenja i  demencije (statistike kažu da 10% ljudi preko 65 godina boluje od Alzhajemerove bolesti) u našoj zemlji. Osnovna ideja postojanja centra za poremećaje pamćenja je rana dijagnostika prema najsavremenijim svestkim kriterijumima i rano započinjanje terapije pacijenata sa poremećajem pamćenja i drugih kognitivno bihejvioralnih izmena, kao i rana dijagnostika i lečenje demencija. Organizacija centra u prvoj fazi biće bazirana na osnovu ambulantnog rada ili poliklinike, a pregledi se organizuju preko sistema denven bolnice, što podrazumeva preglede zakazane u određeno vreme po pozivu od strane našeg osoblja.

Ovaj centar nije samo mesto gde bi se postavila dijagnoza i mesto lečenja, već predstavlja i metodološki centar za obrazovanje lekara i srednjeg medicinskog osoblja iz drugih institucija u Srbiji. Centar izdaje  periodične biltene, a posebno će se baviti  informisanjem i edukacijom pacijenata i porodica kako da se nose sa bolešću i sa tekućim problemima kroz razne aktivnosti putem organizacije radionica, savetovališta i sl. Pored ovoga, centar nastavlja  aktivnosti koje su već započete u smislu podizanja svesnosti u široj javnosti o značaju ranog prepoznavanja i lečenja Alzhajemrove demencije.

Članovi Odseka za poremećaje pamćenje i demencije

Prof. dr Elka Stefanova, šef odseka

Ass. dr Gordana Mandić Stojmenović

Ass. dr Tanja Stojković

Mr. sci Biljana Salak Đokić, specijalista medicinske psihologije

Vera Ilić, psiholog

 

Izvod iz vodiča za Alchajmerovu bolest za 2013. godinu možete preuzeti ovde.

Kompanija Lunbeck je podržala izradu programa za registrovanje pacijenata koji boluju od Alzhajemerove bolesti Registracija pacijenata koji boluju od Alzhajmerove bolesti
 

Ko je online

Imamo 28 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.