Home Pacijenti Saveti neuroloških sestara
Saveti neuroloških sestara
VODIČ ZA BOLESNIKE NA ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI

Šta su antikoagulantni lekovi?
Farin, Sintrom, Pelentan, Syncoumar  su lekovi koji se uzimaju oralno (na usta) sa ciljem sprečavanja zgrušavanja krvi. Ove lekove treba uzimati tačno kako je propisano, a njihov efekat redovno pratiti odgovarajućim laboratorijskim analizama krvi.

 
Saveti medicinskih sestara vezano za obolele od demencije – kako pomoći pacijentu i staratelju

Koja je osnovna uloga medicinske sestre u Centru za poremećaj pamćenja i demencije?

Sestrinski rad obuhvata rad sa porodicom i negovateljima u cilju pružanja praktičnih saveta oko nege obolelog, informacija o bolesti i savetima za poboljšanje kvaliteta života za pacijente sa demencijom.
Pored toga medicinska sestra obavlja i tehnički deo posla, koji se tiče koordinaciije rada Centra, zakazivanja neuropsihološkog testiranja, uzimanja uzoraka krvi za analize i određenih testiranja koja se odnose na funkcionalnu očuvanost pacijenta koji boluje od demecije i na kvalitet života pacijenta i negovatelja.

 
Čiste ruke - bezbedne ruke

Zašto je higijena ruku važna?

Pravilna i redovna higijena, odnosno pravilno i redovno pranje ruku dobar je, jednostavan i najjeftiniji način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu preneti nečistim rukama kao što su obična prehlada, grip, zarazna žutica, alimentarne infekcije (unošenje izazivača infekcije – bolesti hranom ili vodom). Uloga prljavih ruku u širenju crevnih zaraznih bolesti je toliko važna i očita da se crevne zarazne bolesti (tifus, paratifus, dizenterija i dr.) nazivaju „bolesti prljavih ruku“. Takodje, značajna je i uloga ruku u širenju crevnih parazita-glista. Od svih organa našeg tela ruke su, s obzirom na svoju funkciju, najviše izložene prljanju.

 
VRTOGLAVICA (VERTIGO)

ŠTA JE TO ČULO RAVNOTEŽE ( VESTIBULARNI SISTEM )?

Vestebularni sistem smešten je u srednjem uhu.

 
Primena trombolitičke terapije kod akutnog moždanog udara

1. Šta je trombolitička terapija?

Trombolitička terapija  je rekanalizacija krvnog suda = ponovno uspostavljanje protoka krvi i smanjenje stepena oštećenja mozga.

 
Rana od ležanja - dekubitus

Šta je dekubitus?

Rana od ležanja ili dekubitus je stanje koje nastaje usled dužeg i ponovljenog izlaganja pojedinih delova tela silama pritiska, smicanja i trenja. Jedna je od najčešćih komplikacija nepokretnosti.

 
Preporuke za ishranu tokom primene lekova iz grupe kortikosteroida

Šta su kortikosteroidi?

Kortikosteroidi su lekovi koje zovemo steroidnim  hormonima. To su sintetički proizvedeni hormoni i koriste za lečenje različitih patoloških stanja kod ljudi. Dele se na Glukokortikoide i Mineralokortikoide, a priridni glukokortikoid  je kortizol koji luči nadbubrežna žlezda.
Mogu se primeniti lokalno u vidu aerosola-  inhalirati, krema za kožu , kapi za oči iili nos, davati  u vidu tableta, lokalno u zgobni prostor , intravenski i intramuskularno.
Lekovi iz grupe kortikosteroida koji se u većini slučajeva koriste u neurologiji su : Nirypan, Dexason, Lemod solu. Lemod depo, Pronizon, Hidrokortizon, Diprophos i dr.

 
Prevencija komplikacija kod teško pokretnih i nepokretnih neuroloških bolesnika

Problem nepokretnosti dovodi do  smanjenja  funkcionalne sposobnosti.  Zavisno od uzroka i trajanja nepokretnosti mogu se razviti različiti problemi. Od velike važnosti je preduzeti mere prevencije.

 
Perkutana endoskopska gastrostoma - PEG

Šta je Perkutana endoskopska gastrostoma  PEG?

 

 
Načini i ishrana pacijenata sa otežanim gutanjem – Disfagijom

Kako prepoznati  otežano gutanje – Disfagiju i do kakvih posledica može dovesti?

 


Ko je online

Imamo 26 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.