Home Nauka Izveštaji sa simpozijuma
Izveštaji sa simpozijuma
Škola Društva mladih neurologa Srbije – Škola glavobolja

Škola Društva mladih neurologa Srbije održana je na Paliću 4. i 5. novembra 2019. godine. Jedinstveni događaj koji okuplja mlade neurologe Srbije i regiona doživeo je svoje osmo izdanje. Centralnu temu ovogodišnje Škole činile su glavobolje.

 
Izveštaj sa simpozijuma “Multipla skleroza u fokusu – dijagnostika i terapija u zemljama jugoistočne Evrope“

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da je 18. i 19. maja 2018. u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan dvodnevni međunarodni stručni skup pod nazivom “Multipla skleroza u fokusu – dijagnostika i terapija u zemljama jugoistočne Evrope“ u organizaciji Društva neurologije Srbije i koorganizaciji Klinike za neurologiju, KCS, koju je predvodila prof. dr Jelena Drulović.

 
Izveštaj sa regionalnog edukativnog kursa Evropske akademije za neurologiju, Beograd, Srbija; 20-22. april 2018.

Dugogodišnja tradicija održavanja Regionalnog edukativnog kursa (Regional teaching course-RTC) omogućava mladim neurolozima sticanje novih znanja iz različitih oblasti neurologije. To je posebno dizajniran program nekadašnje evropske federacije (EFNS), a sadašnje evropske akademije (European Academy of Neurology-EAN), koji ima za cilj da mlade lekare informiše o najaktuelnijim standardima i protokolima dijagnostike i lečenja neuroloških bolesti koje su trenutno u žiži akademske javnosti.

 
Izveštaj sa Simpozijuma „Novine u bolestima nevoljnih pokreta“

Posebno nam je zadovoljsto da vas izvestimo da je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan simpozijum „Novine u bolestima nevoljnih pokreta“, 4. i 5. maja ove godine. Eminentni domaći i inostrani predavači govorili su o atraktivnim savremenim saznanjima i dilemama, kako sa kliničkog aspekta, tako i sa naučno istraživačkog. Simpozijum je trajao dva dana i bio je namenjen neurolozima i specijalizantima neurologije. Simpozijum su posetili, pored domaćih lekara i gosti iz regiona- Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

 
Škola Društva mladih neurologa Srbije: Urgentne neurološke bolesti – dijagnostički postupak i lečenje

Vreme: 05-06.10.2017

Mesto: Palić, Srbija

Veliko nam je zadovoljstvo da izvestimo da je u izuzetnom prostoru Velike terase na Paliću uspešno održana šesta škola Društva mladih neurologa Srbije, a prva škola urgentne neurologije. Škola je ovog puta okupila 190 polaznika (od kojih je čak četvrtina lekara specijalista neurologije) iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije koji su imali prilike da za čuju savremene stavove za zbrinjavanje urgentnih neuroloških bolesnika. Ponosni smo na činjenicu da su među predavačima bili i najeminentniji regionalni stručnjaci za ovu oblast medicine predvođeni prof. dr Ljiljanom Beslać Bumbaširević, prof. dr Dejanom Jovanović i predsednikom Društva neurologa Srbije prof. dr Rankom Raičevićem.

 
Izveštaj sa V škole mladih neurologa Srbije

U organizaciji Društva neurologa Srbije na Paliću od 14. do 15. oktobra 2016. godine organizovana je jubilarna V škola mladih neurologa Srbije “Neuromišićne bolesti u kliničkoj praksi - izazovi u dijagnostici i lečenju“.

Dvodnevni skup održan u turističkom kompleksu na jezeru Palić otvorio je predsednik Društva neurologa Srbije prof. dr Ranko Raičević istaknuvši kako je ovo bez lažne skromnosti najbolji vid edukacije na ovim prostorima posvećen mladim neurolozima, ne samo u oblasti neuronauka nego i u medicini uopšte.

 
Izveštaj sa simpozijuma “Jedan radni vek na Klinici za neurologiju KCS - posvećeno prof. dr Nadeždi Čovicković Šternić”

Ove godine u penziju je otišla prof. dr Nadežda Čovičković Šternić, načelnik Odeljenja za cerebrovaskularne bolesti i rezistentne glavobolje. Profesorka Šternić je tokom svoje dugogodišnje karijere doprinela razvoju i unapređenju različitih oblasti neurologije u Srbiji. S početka bila je orijentisana na oblast nevoljnih pokreta i neurodegenerativnih bolesti, da bi kasnije značajan pečat ostavila na polju cerebrovaskularnih bolesti i glavobolja.

Njena stručna zaostavština zaista je impozantna, ali pored toga profesorku Šternić krasi i umeće povezivanja i okupljanja kolega i bezrezervno pružanje podrške profesionalnom razvoju mladih lekara.

Zbog svega toga ne čudi da su njene kolege, saradnici i učenici želeli da na poseban način obeleže njen odlazak u penziju. U svečanoj i radnoj atmosferi 20. novembra 2015. godine održan je simpozijum u njenu čast pod nazivom “Jedan radni vek na Klinici za neurologiju”. Sastanak je osmislila i organizovala prof. dr Ljiljana Beslać Bumbaširević. Kroz niz predavanja najbliži saradnici i prijatelji profesorke Šternić podsetili su auditorijum na njena najvažnija stručna dostignuća.

 
BELGRADE NEUROPATHY UPDATE, 10-11. april 2014.

Izveštaj sa I srpskog simpozijuma o neuropatijama sa međunarodnim učešćem
Datum: 10-11. april 2014.
Mesto održavanja: Beograd, Srbija

Odmah po završetku ovog skupa učesnici su konstatovali da je reč o vizionarskom poduhvatu, koji je besprekorno sproveden u delo.
Bio je to sastanak ljudi koje spaja entuzijazam prema novim saznanjima u pomalo zapostavljenoj oblasti neurologije, kao i zajednički problemi iz svakodnevne prakse.

 
Zimska škola za mlade neurologe u organizaciji Međunarodnog udruženja za Parkinsonovu bolest i bolesti nevoljnih pokreta i Klinike za neurologiju KCS, 28. februar-2. mart 2014. Beograd, Srbija

Treća zimska škola za mlade neurologe u organizaciji Međunarodnog udruženja za Parkinsonovu bolest i bolesti nevoljnih pokreta-evropske sekcije i Klinike za neurologiju KCS održana je u Beogradu, od 28. februara do 2. marta 2014. godine.

 
Internacionalni sastanak „Ultrasound Technologies-Challenges Before Young Doctors“ i XVI Svetski Neurosonološki sastanak (XVI World Neurosonology Meeting of the World Federation of Neurology)

Vreme održavanja: 15.- 20. oktobar 2013.
Mesto sastanka: Sofija, Bugarska

Rukovodilac projekta i organizator sastanka-Prof. Dr Ekaterina Titianova (Military Academy, Sofia, Bugarska), Prof. Dr Nadežda Čovičković-Šternić (Klinika za neurologiju, KCS)

 
Simpozijum iz ciklusa kontinuirane medicinske edukacije posvećen multiploj sklerozi

U svečanoj sali Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu je 7. novembra 2011 održan simpozijum iz ciklusa kontinuirane medicinske edukacije posvećen multiploj sklerozi.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 2

Ko je online

Imamo 26 gostiju na mreži

Webinari na Internetu

Predvideli smo da se svakog trećeg četvrtka, sa početkom u 12 časova, u mesecu stručnoj i naučnoj neurološkoj javnosti Srbije obrate naši eminentni stručnjaci i predavači sa temama koje su aktuelne i koje zaokupljaju neurološku profesionalnu i istraživačku znatiželju kod nas i u svetu.
Webinari će se održavati u formi kratkih predavanja (20 minuta sa dodatnih 5 minuta za pitanja) u kojoj će auditorijum sačinjavati lekari na specijalizaciji na našoj klinici. Detaljnije na ovom linku.

 

Stručni radovi u periodu od 1981. do 2016.

Spisak stručnih radova zaposlenih na Klinici za neurologiju u periodu od 1981. godine do današnjih dana. Spisak možete pogledati ovde.